Je bekijkt nu Bewoners Gortel Niersen bezoeken de naburige forellenkwekerij

Bewoners Gortel Niersen bezoeken de naburige forellenkwekerij

Bezoek  aan de forellenkwekerij te Niersen op 28 april 2017 .

 

De kwekerij, gelegen in ‘t Hol, Elspeterweg 72, werd al in 1927 gesticht door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Er werden toen met name siervissen en later ook zalm gekweekt. Momenteel is het de enige forellenkwekerij in Nederland in de open lucht.

Er zijn 22 bassins  waarin de visjes opgroeien van ongeveer 10 cm tot een flinke forel variërend van 300 gr. tot maximaal 8 kg. De bassins worden gevoed door water van de Geelmolensebeek  . Het water, dat bijna van drinkwater kwaliteit is, wordt omgeleid en stroomt de kwekerij ook weer uit .

Boven de bassins gespannen netten moeten de vissen beschermen tegen reigers e.d. Dat de visjes toch niet helemaal veilig zijn bleek toen we tijdens de rondleiding een exemplaar ontdekten waarbij een hapje uit de rug genomen was. Dat is zeer waarschijnlijk een vos geweest, vertelde Sander Hertgers, die graven gewoon onder de afrastering door en proberen dan een forel uit het water te slaan.

De kwekerij waarover  Sander de scepter voert vormt één geheel met de kwekerij te Emst, Gezinspark ’t Smallert, en is een onderneming van de familie Hertgers. Zowel de ouders van Sander als zijn zus zitten in het bedrijf .

Als de forellen groot genoeg zijn worden ze overgebracht  naar Emst, waar ze in één van de 16 bassins  verder groeien om vervolgens losgelaten te worden in één van de 3 visvijvers.  Niet alle vissen gaan naar de visvijvers, een deel is bestemd voor directe consumptie en is o.a. te koop in de eigen winkel.

Wij,  bezoekers  en leden van de Vereniging Gortel/Niersen, werden door Sander heel hartelijk ontvangen met een inleidend praatje waarbij koffie en koek werden geserveerd . Daarna een rondleiding waarbij we heel veel hebben geleerd over forellen en het kweken daarvan, en tot slot mochten we proeven van de eigen, zelf gerookte, forel. Die hapjes overtroffen alle verwachtingen: echt verrukkelijk!

 

Geef een reactie