Waterput gerestaureerd in Niersen

NIERSEN – De vermoedelijk tweehonderd jaar oude waterput aan de Elspeterweg in Niersen is in oude glorie hersteld.

In opdracht van Kroondomein Het Loo is de put, die begin jaren zestig van de vorige eeuw werd gedempt en waarvan het bovenste deel werd afgebroken, gerestaureerd.
Volgens Arthur Ebregt, bij Kroondomein Het Loo verantwoordelijk voor bouwzaken, moet er alleen nog een metalen rooster in de put worden aangebracht. Dat rooster voorkomt dat mensen erin kunnen vallen en dat er grote voorwerpen in worden gegooid. De metalen gril voorkomt ook dat er water geput kan worden, maar dat was ook niet de insteek bij de restauratie, die door Kroondomein Het Loo uit eigen budget is betaald. Ebregt: “Dat water moet je ook helemaal niet willen drinken. Er kan van alles in terecht komen.”
Voordat met de restauratie werd begonnen is de put, die ongeveer zes meter diep is, leeggezogen. Daarbij werd een groot deel van de oorspronkelijke stenen bovengehaald. Deze halfronde en daardoor behoorlijk dure stenen konden bij de restauratie opnieuw worden gebruikt voor het deel van de put dat boven het maaiveld uitsteekt. Voor een klein deel dat beneden het maaiveld ligt is gebruik gemaakt van ‘nieuwe’ stenen. Bij de restauratie werd gebruik gemaakt van een honderd jaar oude foto van een huis in het naburige Gortel. Op deze foto was ook een put te zien.
Hoewel het dus niet de bedoeling is de nu bijna helemaal gerestaureerde put weer als waterput te gebruiken, is wel weer een houten katrol aangebracht. Volgens Ebregt komt aan die katrol ook weer een emmer te hangen.

Lees het originele artikel van Lo van der Wal op De Stentor website

Geef een reactie