Je bekijkt nu Uitreiking Landschapsbiografie en Buurtschappenvisie

Uitreiking Landschapsbiografie en Buurtschappenvisie

JHU_1304Zaterdag 21 mei 2016 was niet alleen een mooie zomerse dag, het was ook de dag dat na twee-en-een half jaar werken de landschapsbiografie en buurtschappenvisie van Gortel en Niersen officieel werd uitgereikt aan mevrouw Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland, de heer Van Nuys, wethouder van de Gemeente Epe en de heer Willems, Rentmeester van Kroondomein Het Loo.

Tijdens een goed bezochte ochtend werd door Martijn Horst van Cultuurland Advies in Wapenveld in vogelvlucht ingegaan op de rijke geschiedenis van de buurtschappen Gortel en Niersen. Aansluitend werd toegelicht hoe de Vereniging Gortel Niersen samen met alle bewoners een Buurtschappenvisie is gekomen om de toekomst van de buurtschappen te behouden, maar tevens ook mee te gaan met ontwikkelingen als duurzame energie, toerisme en een snel internet.

JHU_1240Mevrouw Meijers kreeg het eerste exemplaar uitgereikt en complimenteerde de vereniging over haar aanpak van dit project. Zij gaf aan dat de provincie graag nadrukkelijk betrokken wil blijven bij de uitvoering van de visie. Zij wil ook zeker waar mogelijk een bijdrage leveren aan deze uitvoerende fase.

 

 

Wethouder van NuysVervolgens kreeg wethouder Van Nuys een exemplaar uitgereikt. Hij vond het een goede
ontwikkeling dat inwoners hun eigen initiatief nemen om de leefbaarheid van hun omgeving te verbeteren. Tevens kon hij mededelen dat snel internet in het buitengebied nu binnen handbereik lijkt. De gemeente voert gesprekken met CIF, die als private onderneming het buitengebied wil voorzien van glasvezel. De gemeente zal hiertoe binnenkort een convenant tekenen. Indien minimaal 50% van de inwoners van een gebied glasvezel willen, kan glasvezel gerealiseerd worden.

In navolging van JHU_1283wethouder Van Nuys kreeg ook rentmeester Willems zijn exemplaar uitgereikt. De rentmeester was zeer onder de indruk van de landschapsbiografie; hierdoor is er nu een mooie geschiedschrijving van het ontstaan en de ontwikkeling van de twee buurtschappen. Ook de het visiedocument dunkte hem goed: een aantal punten uit de visie is al in ontwikkeling en hij gaf aan dat dit visiedocument een “bidboek” kan zijn om de verdere ontwikkeling van de buurtschappen in samenwerking met provincie, gemeente en bewoners te realiseren.

 

Herman Arentsen, voorzitter Vereniging Gortel Niersen, sloot de ochtend af met een woord van dank aan de verschillende subsidieverleners en andere betrokkenen die dit project mogelijk hebben gemaakt. De Landschapsbiografie is verkrijgbaar in de lokale boekhandels.

JHU_1308

JHU_1301