Je bekijkt nu Gortel Niersen bieden buurtschappenvisie en landschapsbiografie aan

Gortel Niersen bieden buurtschappenvisie en landschapsbiografie aan

IMG_0618Gortel en Niersen. De inwoners van de buurtschappen Gortel en Niersen hebben de afgelopen twee jaar een Buurtschappenvisie en een Landschapsbiografie voor de toekomst van hun buurtschappen ontwikkeld. Zaterdag 21 mei 2016 worden beide documenten in boekvorm overhandigd aan de gedeputeerde van de provincie Gelderland, mevrouw Josan Meijers, de wethouder van de gemeente Epe, de heer Joop van Nuijs en de rentmeester van Kroondomein Het Loo, de heer Arno Willems.

Gortel en Niersen vormen twee prachtige, unieke buurtschappen gelegen in de beschutte omgeving van Het Kroondomein Het Loo. Bos, hei en open ruimte sluiten naadloos op elkaar aan. De natuur bepaalt in grote mate het tempo van leven: jaargetijden en seizoenswisselingen worden intens beleefd. Door mens en dier. Het lijkt bijna alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Mythe of werkelijkheid? Was het hier altijd zo? En zal het altijd zo blijven?

“Het is belangrijk dat we met elkaar een visie ontwikkelen op de toekomst van onze buurtschappen”, aldus Herman Arentsen, voorzitter van de Vereniging Gortel Niersen. “Alleen wanneer we met elkaar acteren vanuit een gedeelde visie kunnen we op dynamische wijze vorm geven aan deze toekomst. Want dat is vooral waar het om gaat: hoe zullen de beide buurtschappen zich in de toekomst aan kunnen passen aan de eisen van de tijd? En ondertussen toch zo uniek en puur mogelijk blijven. Niet alleen voor ons, maar vooral ook voor de generaties die na ons in deze unieke omgeving zullen wonen.”

Toch gaat het niet alleen om wonen en werken in de buurtschappen. Ook zaken als bijvoorbeeld de omgang met cultuurhistorie  en gebouwd erfgoed en in samenhang daarmee de verwachte Toeristische ontwikkeling, zijn in de visie en biografie verwerkt. “Hier liggen ook belangrijke vraagstukken voor bijvoorbeeld de Provincie , Gemeente, Rijksdienst en Kroondomein”, zegt Eric Hulstein,  projectleider namens de Vereniging. “Ook met hen en andere betrokkenen hebben we intensief overlegd. Alleen door een zo breed mogelijk gedragen beeld over de toekomst van Gortel en Niersen kunnen we met elkaar het gesprek aangaan over de meest optimale invulling hiervan.”

De Buurtschappenvisie en de Landschapsbiografie, waarin met name de historische ontwikkeling van de buurtschappen wordt beschreven, worden zaterdag 21 mei 2016 in boekvorm overhandigd aan de Provincie Gelderland, de gemeente Epe en het Kroondomein Het Loo. Tevens is een boeiende film gemaakte van het proces dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de beide documenten. Deze film, een uniek filmisch verslag, zal tijdens de presentatie zijn première beleven.

De Landschapsbiografie Gortel Niersen zal binnenkort als boek in de lokale boekhandel verkrijgbaar zijn.

Geef een reactie