Op het Kroondomein Het Loo worden enkele losse stukken heide in het gebied Gortel en Niersen door ons begraasd met schapen. De schapen die hiervoor gebruikt worden zijn Drentse Heideschapen. Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Vanaf ongeveer 4000 v. Chr. komt het in Nederland voor, waarschijnlijk met de emigranten meegekomen vanuit Frankrijk. Het Drents Heideschaap is hiermee het laatste overblijfsel van een schapenhouderij zoals deze hier zo’n 6000 jaar geleden al plaatsvond.
Het Drents Heideschaap is, in tegenstelling tot de meer veredelde schapenrassen, in staat te leven op schrale heidegronden. In vorige eeuwen hebben heideschapen een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de landbouwgronden. Overdag zwierf de kudde onder leiding van de herder en zijn honden over de hei. ’s Nachts werden de schapen in de schaapskooi opgesloten. De in de kooi verzamelde mest werd vermengd met heideplaggen en hiermee werd de es (akkerland) bemest. Zonder schapenmest was akkerbouw in die tijd praktisch onmogelijk.
Toen de kunstmest zijn intrede deed, werd schapenmest overbodig. Heidevelden werden ontgonnen en de heideschapen waren niet meer nodig. Omdat een heideschaap verder weinig productief is, is hiermee de economische basis weggevallen. Hierdoor zijn de Drents Heideschapen zeldzaam geworden. Wij hebben gekozen voor de Drentse Heideschapen vanwege hun diversiteit, geen enkel schaap is hetzelfde. De zelfredzaamheid van het ras, ook met af lammeren en omdat deze schapen erg geschikt zijn om op schrale heide en grasterreinen te houden.
Onze 44 schapen zijn afgelopen seizoen aan het grazen geweest in het gebied 36 bunder, langs de Gortelseweg op de heide stukken en in de wintermaanden onder andere aan de Enkhoutweg. Wij houden onze schapen op de heide in flexibele rasters een moderne manier van herderswerk, alle verplaatsingen in het gebied worden lopend gedaan door de herder met zijn schapen en honden.
Op een natuurlijke manier wordt zo in op het Kroondomein boomopslag en een teveel aan gras verwijderd, hierdoor krijgt de heide en overige natuur meer ruimte en komt een stukje cultuurhistorie terug in het gebied Gortel en Niersen.